Aquarium kopen

Het verzorgen en het bijhouden van een aquarium kan een erg leuke hobby zijn. Ook is een mooi aquarium een leuke decoratie voor in huis. Als je een aquarium kopen wilt zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Dier algemeen

Er komt wel wat meer kijken dan bij de aanschaf van bijvoorbeeld een eenvoudige vissenkom. Het aanbod is namelijk enorm groot, je vind aquaria in verschillende soorten, merken en maten. Dus waar moet je beginnen als je er een wilt? Wij proberen jou op deze website op weg te helpen zodat jij een geschikte keuze maakt.

Aquarium online kopen

Aquarium kopen? Dat doe je het beste online bij een betrouwbare webwinkel. Online ben je stukken voordeliger uit dan bij de meeste speciaalzaken en wordt het ook nog eens snel en veilig geleverd! Bestel direct bij de volgende verkooppunten in 2017:

Aquarium kopen

AanbiederAssortiment groottePrijs vanaf Meer informatie?
Petsplace Logo
Groot€29.99Bekijk het aanbod
Dobey logoGemiddeld€55.95Bekijk het aanbod
Huisdierexpress logo
Gemiddeld€47.45Bekijk het aanbod
Bol.com logoGroot€39.27Bekijk het aanbod
Zooplus logoGroot€69.99Bekijk het aanbod
DierenwinkelXL logoGemiddeld€39.95Bekijk het aanbod
Bij deze aanbieders kun jij voordelig,veilig en snel een aquarium naar jouw wensen bestellen.

Het materiaal van een aquarium

aquarium met plantenTegenwoordig vind je vaak aquaria die van glas of van kunststof zijn gemaakt. Eerst was het zo dat een groot aquarium standaard voorzien was van glas, maar dit is allang niet meer het geval. Glas is duurder dan kunststof, maar het ziet er vaak beter uit. We hebben even voor jou de voor en nadelen per materiaalsoort op een rijtje gezet zodat jij de keuze eenvoudig voor jezelf maken kunt.

De voordelen worden aangegeven met een +, de nadelige punten worden aangegeven met een -.

Kunststof materiaal

+ Het is lichter, hierdoor kun je het makkelijker verplaatsen

+ Het is flexibeler, een kunststof aquarium breekt minder snel

+ De bak wordt uit een stuk gemaakt, hierdoor is het ook goedkoper

– Kunststof verkleurd sneller dan glas, er is daarna weinig meer aan te doen om het op te lossen.

– Er ontstaan eerder krassen in kunststof, hierin verblijven mineralen en algen weer. De doorzichtigheid kan hierdoor eerder terug lopen.

Glazen aquarium

+ Het ziet er erg mooi uit, het is ook makkelijker schoon te maken waardoor het altijd helder is

+ Krasbestendig, er zullen niet snel krassen in komen.

– Glas is breekbaar, als je het aquarium laat vallen is hij waarschijnlijk kapot

– Glas weegt veel meer dan kunststof, je moet dus een goede plek hebben om hem neer te zetten.

Over het algemeen kiezen veel mensen voor een glazen aquarium. Dankzij de voordelen en de grote helderheid blijft deze toch wel favoriet. De aquaria moeten er vooral goed uit zien, dit is de reden waarom je hem aanschaft namelijk.

Verschillende maten en vormen

Een groot aquariumWaar je ook rekening mee moet houden zijn de verschillende maten en vormen die er beschikbaar zijn. Vroeger was het zo dat je alleen rechthoekige bakken kon kopen. Nu vind je aquaria in de gekste maten en vormen. Niks lijkt meer te gek te zijn in de water wereld. Dit is zeker iets waar je van te voren over moet nadenken, het is een persoonlijke keuze.

Een fout die veel mensen maken is door een klein aquarium aan te schaffen. Een kleinere bak kost natuurlijk stukken minder dan een grote wand aquarium, maar veel mensen raken op een gegeven moment uitgekeken op het kleine aquarium. Bedenk je daarom goed wat jij hebben wilt. Je kunt beter in een keer een goede kopen, dan dat je na enkele maanden al uitgekeken bent om vervolgens een nieuw exemplaar te kopen.

Wat natuurlijk ook erg belangrijk is als je een aquarium kopen gaat zijn de plekken die je beschikbaar hebt om hem neer te zetten. Je kunt nog zo graag een mooie grote bak kopen met ronde afwerkingen, als je er geen plek voor hebt in huis houd het nog steeds op. Maak plek vrij in je woonkamer of slaapkamer en bekijk wat de meest geschikte locatie is. Als je dit bepaald hebt kun je beginnen met meten om vervolgens hier je aankoop op te baseren.

Kun je hem overal neerzetten?

Je kunt hem ook zeker niet overal neerzetten. Je kunt het niet vlak bij een raam neerzetten, door het felle licht zullen algen veel te veel kans krijgen om snel te kunnen groeien.

Het is ook niet aan te raden om hem voor een deur neer te zetten of op een plek waar mensen vaak langs lopen. Elke keer als de deur open gaat kunnen de vissen schrikken wat stress veroorzaakt. Je kunt je vast wel voorstellen dat stress voor vissen niet goed is.

Tweedehands of nieuw kopen

Als je er uit bent van welk materiaal je aquarium moet zijn en welke afmetingen en vormen hij moet hebben dan kom je voor nog een keuze te staan. Je kunt er voor kiezen om een gloednieuwe te kopen, maar er is ook een tweedehands aanbod.

Als je besluit om een tweedehandse te kopen moet je wel verstand van zaken hebben. Het is geen onbekend verhaal dat iemand een aquarium koopt en deze vervolgens beschadigd of zelfs lek blijkt te zijn. Als je tweedehands koopt heb je op zo’n moment eigenlijk geen poot om op te staan. Vaak wordt er op zo’n moment door de oude verkopers gezegd dat hij bij hun thuis nog geen gebreken vertoonde. Je kunt hier in principe weinig aan doen.

Mocht je dus wel een tweedehands aquarium willen kopen dan doe je er zeker goed aan om deze te testen bij de huidige eigenaar. Vraag ook goed door waarom ze hun bak weg willen doen. Als het voor een zeer voordelige prijs wordt aangeboden dat eigenlijk te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook het geval. Laat je niet verleiden door een lage prijs, want dit kan je duur komen te staan.

Ook moet je bij de tweedehands aanschaf er rekening mee houden dat hij nog vervoerd moet worden. Het is je eigen risico om hem heel thuis te krijgen. Pak hem goed in en zorg er voor dat het geen kant op gaan. Een keer te hard op de rem drukken kan fataal zijn.

Om er zeker van te zijn dat je kwaliteit hebt kun je daarom het beste een nieuw exemplaar aanschaffen. Het grote voordeel hier aan is dat jij niet wordt beperkt in het aanbod. Je kunt echt opzoek gaan naar een aquaria die aan jouw eisen voldoet.

Daarnaast kan de (web) winkel waar jij bestellen gaat je adviseren. Mocht er iets mis zijn met de bak dan heb je altijd recht op je garantie. Ook maakt het qua kosten tegenwoordig niet veel meer uit. Dankzij het internet kun je namelijk eenvoudig verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Hierdoor zal je niet meer de hoofdprijs te hoeven betalen.

Ook kun je bij een speciaalzaak direct de juiste accessoires kopen waarvan je je bak wilt laten voorzien. Met alleen een bak ben je er namelijk niet. Er moeten nog lampen, verwarming, decoratie en natuurlijk vissen in. Hoe makkelijk is het als je dit allemaal bij dezelfde aanbieder kunt aanschaffen?

Een zoet water of zout water aquarium?

Een vraag die je jezelf moet stellen is of je een zoet water of een zout water aquarium wilt. Dit zijn namelijk de twee verschillende soorten waarmee je onderscheid kunt maken. Een zoet water aquarium is er een die geschikt is voor tropische vissen. Het water mag geen zout bevatten en moet altijd op de juiste temperatuur zijn. Doe je dit niet dan zullen je tropische vissen het niet lang overleven.

Het zout water aquarium is een zee aquarium. Deze is niet alleen een stuk duurder dan een zoet water bak. Er komt namelijk ook nog eens veel meer bij kijken. Je moet echt ervaring hebben wil je deze vissen kunnen onderhouden. Voor beginners is het daarom altijd aan te raden om met een zoetwater bak te beginnen. Het leven in de zout waterbak is vele malen kwetsbaarder dan in het zoete water. Iedere fout die je maakt kan fataal zijn voor de planten en de vissen in je bak.

Is het je eerste aquarium? Speel het dan gewoon op safe en koop een tropische zoet water bak voor de leukste ervaring. Je kunt daarna altijd nog een zout water bak aanschaffen. Je heb wel te maken met levende vissen en allerlei planten. Het zou erg zonde zijn als je deze beestjes niet het leven gunt dat ze verdienen.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan het onderhoud?

Bijna iedereen zou wel een aquarium willen hebben, het ziet er enorm gaaf uit en het is een aanwinst voor iedere kamer. De reden waarom niet iedereen er een in huis heeft, heeft vaak te maken met het onderhoud. Na de aanschaf van een bak en de vissen ben je namelijk niet klaar. Je zult voor altijd het onderhoud moeten blijven doen. Maar wat komt er allemaal bij het onderhoud kijken? En hoeveel tijd ben je nu kwijt aan het onderhoud?

De eerste weken van de aanschaf krijg je te maken met de opstarttijd. Dit is een fase waarin het onderhoud erg intensief is. Het duurt namelijk even voordat er een natuurlijk balans is in je bak. Tot die tijd zal je vaker moeten schoonmaken en de ruiten reinigen.

Iedere dag moeten de vissen meerdere malen gevoerd worden, je kunt niet in de ochtend zomaar een beetje vissenvoer in de bak gooien en verwachten dat het goed komt. Daarnaast wordt er aangeraden om 20% van het water eens in de 1 a 2 weken te verversen. Als je denkt dat je met het reinigen van het water er bent dan heb je het goed mis.

De planten die je in de bak hebt staan moeten goed in de gaten gehouden worden. Begint een plantje te rotten? Dan moet je het rottende stuk zo snel mogelijk verwijderen, nog voordat het de kans heeft om de andere planten aan te tasten. Ook als de planten te groot worden moeten deze gesnoeid worden.

Tot slot is het nog van belang om de vissen in de gaten te houden. Als een vis ziek is moet dit zo snel mogelijk opgespoord worden. Dit kun je vaak herkennen aan afwijkend gedrag. Het vraagt nog al wat kennis om alle ziektes op tijd op te sporen. Het is dus van belang om veel te lezen en te leren over de vissen die je in je bezit hebt.

Dier algemeen