Aquarium Blog

Aquarium stenen

Aquarium stenenStenen in je aquarium zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Het is een soort decoratie voor in het aquarium en is te vergelijken met ornamenten en stukken hout. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor dat je aquarium stenen kopen gaat in 2017. Niet iedere steen is namelijk geschikt voor in het aquarium. Je leest er alles over in dit artikel.

Dier algemeen

Aquarium stenen kopen

AanbiederAssortiment groottePrijs vanaf Meer informatie?
Petsplace Logo
Groot€1.28Bekijk het aanbod
Huisdierexpress logo
Klein€10.16Bekijk het aanbod
Bol.com logoGemiddeld€14.55Bekijk het aanbod
Zooplus logoGemiddeld€14.99Bekijk het aanbod
DierenwinkelXL logoKlein€13.50Bekijk het aanbod
Bij deze aanbieders kun jij voordelig,veilig en snel een aquarium stenen naar jouw wensen bestellen.

Aandachtspunten rotsen en stenen

Als eerst is het belangrijk om te weten dat je geen kalkstenen koopt. In principe worden deze al niet verkocht bij de aquariumwinkels. Een kalk steen lost namelijk op in het water, de kalk mengt zich met het water waardoor je troebel water krijgt. Enkel en alleen de stenen en rotsen die de waterwaardes niet veranderen zijn geschikt om te plaatsen in de aquaria.

De volgende stenen zijn geschikt in iedere bak:

 • Kwarts
 • Graniet
 • Basalt
 • Gneis
 • Leisteen
 • Ardenner breuksteen

Ook kun je zelf grindstenen bij het water tegen komen, deze zijn in veel gevallen geschikt voor in het aquarium. Wel is het van belang dat deze goed worden schoon gemaakt. Dit doe je om ziektes te voorkomen binnen de leef omgeving van je vissen. Als je er zeker van wilt zijn dat het een goede steen is doe je er goed aan om hem gewoon online te bestellen.

Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van kunststenen. Kunststenen zijn vaak niet van echt te onderscheiden en hebben wel een aantal voordelen. Hier zitten namelijk geen scherpe punten of stukken aan, het is speciaal ontwikkeld voor in de aquaria dus hier is rekening mee gehouden. Ook hebben ze vaak al mooie vormen die zeer geschikt zijn voor de vissen. Op deze manier weet je zeker dat je een mooie en goede steen hebt. Het is bovendien bijna net zo duurzaam als een normale steen.

Het gebruik van de stenen

Nu je weet waar je op moet letten bij de aanschaf van stenen kunnen we overgaan na het gebruik. In eerste instantie zou je denken dat dit vrij eenvoudig is, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent.

Als je nog twijfelt of de steen die je hebt een kalksteen is kun je dit beter eerst even testen. Dit doe je door een beetje citroensap op de steen te leggen. Na enkele minuten kun je al zien of het een kalksteen is. Als er bellen in het plasje citroensap verschijnen heb je te maken met een kalksteen en kun je deze dus niet binnen het aquarium plaatsen.

Als een steen erg groot en zwaar is is het verstandig om er een beetje rubber onder te leggen. Op deze manier voorkom je dat de steen eventueel krassen of andere beschadigingen aan het glas veroorzaakt. Maak het rubber vast aan de steen met een beetje aquarium kit zodat het ook niet los kan laten van elkaar.

Tot slot is het neerleggen van de stenen nog een kwestie van smaak. De een vindt het mooi om maar een aantal kleine stenen te plaatsen terwijl de andere weer van grote rotsen houdt. Wel willen wij als tip mee geven om de stenen horizontaal te plaatsen in plaats van verticaal. Als de stenen in de lengte recht op staan lijken het namelijk meer op grafstenen dan op een natuurlijke steen in het water. Maar dit blijft geheel je eigen keuze.

Bij de stenen is het ook van belang om ze regelmatig schoon te maken. Net als bij het glas blijven er algen op de stenen zitten. Door het regelmatig schoon te maken met bijvoorbeeld een bodemreiniger blijft de bak mooi schoon.

Heb jij nog vragen over aquarium stenen? Laat dan een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen.

Dier algemeen

admin

3 comments on “Aquarium stenen

 • tina demaret

  Beste,

  Het is erg nuttige informatie, wat hierboven beschreven staat.
  Ik ben een nieuweling in de aquariumwereld
  Ik heb een vraagje over een steenkruiper. Ik heb er enkelen in mijn aquarium zitten (400l) en als ik de reviews van sommige lees dan verschillen de mijne sterk in hun gedrag. In plaats van erg actief en beweeglijk zijn de mijne altijd rustig ergens aan het dommelen. Ook ’s nachts komt er niet veel leven in.
  N

  Reply
 • tina demaret

  ….
  Na wat op internet te hebben rondgekeken denk ik dat het aan een gebrek van mineraalhoudende stenen ligt.
  Maar… die zijn best wel duur, en als ik me aan de aanbevolen hoeveelheden hou per 10l. dan wordt het heel erg duur.

  Ook heb ik enkel stroming in mijn bak van de uitlaat van mijn filter, dit is misschien ook te weinig.

  Help! Want ik vind het de leukste soort visjes van mijn hele bak!

  Groeten, Tina Demaret

  Reply
  • admin

   Beste Tina,

   Het is lastig te zeggen waardoor jouw steenkruipers zo rustig zijn, er zijn meerdere factoren die hier invloed op kunnen hebben zoals jij zelf ook al hebt benoemt. Ik zou aanraden om contact opnemen met de verkoper van de steenkruipers, wellicht heeft hij een goede oplossing voor je. Zo niet, dan zou ik eerst proberen om wat meer stroming in de bak te realiseren.

   Gr. Aquariaspecialist

   Reply

Leave Comment